Nepropustnost rohoviny

22. května 2009 v 14:35 | x |  Kopyta a kování

Nepropustnost rohoviny a chemické vlivy na ni působící



Jedním z úkolů pokožky a samozřejmě i kopytní rohoviny (která je kožním derivátem tvořeným pokožkovými buňkami), je nepropustit ke škáře a potažmo ke krevním cévám vodu a ani jiné molekuly; a naopak - nepustit vodu potřebnou pro správnou funkci rohoviny ven.
Nepropustnost zde zajišťují molekuly lipidů (tuků), nacházející se mezi zrohovatělými buňkami, a složité mezibuněčné spoje, které jsou také indikátorem kvality rohoviny. V kvalitní rohovině jsou zrohovatělé buňky pevně spojené, v nekvalitní rohovině se mezi nimi hromadí další látky, které od sebe buňky oddalují a tak se zde tvoří dutinky. Jakmile dojde k narušení nepropustné bariéry rohoviny (či pokožky), je citlivá škára vystavená poškození vnějšími vlivy.


Jak je kopytní rohovina propustná
Vědci z Edinburghu zjišťovali, jak je propustná rohovina jednotlivých částí paznehtu skotu - což lze velmi dobře aplikovat i na rohovinu koní. Co zjistili?
Kvalitní rohovina kopytní stěny je pro vodu a molekuly rozpuštěné ve vodě nepropustná.
Nekvalitní rohovina kopytní stěny se vyznačuje mikroskopickými prasklinkami, kterými voda a v ní rozpuštěné molekuly proniknou dovnitř a prosáknou i do rohoviny v bezprostředním okolí prasklinky.
Kvalitní rohovina kopytního chodidla je částečně propustná. Voda a vodné roztoky různých látek mohou prosáknout mezi rohovými rourkami, avšak nedostanou se příliš hluboko.
Zato u nekvalitní rohoviny kopytního chodidla se mezi jednotlivými rourkami dostanou až do hloubky několika milimetrů.
Nekvalitní rohovina patek je ještě prostupnější. Je to důvod, proč právě patky jsou nejcitlivější na působení močůvky, různých chemikálií či baktérií.


Jak na kvalitu rohoviny působí různé chemické sloučeniny
Dalšími pokusy vědecký tým z Edinburghu zjistil, jak ovlivní rohovinu paznehtů (a tedy i kopyt) různé chemikálie, se kterými přicházejí kopyta poměrně často do kontaktu:
Nejvíce byla chemikáliemi ovlivněná rohovina patek, nejméně rohovina stěny, vždy však chemikálie více poškodily rohovinu nekvalitní než kvalitní.
Formalín (= 2% vodný roztok formaldehydu) neovlivní propustnost rohoviny, protože nereaguje s lipidy, ale způsobí vznik mikroskopických prasklin. Váže se totiž s molekulami bílkovin, rohovina se stává tvrdší, ale méně pružnou. Nebezpečné je především dlouhodobé (několikadenní) působení formalínu na kopyto.
Modrá skalice (= soli mědi) vytváří sloučeniny s lipidy, takže způsobuje, že se rohovina stává propustnou pro vodu a v ní rozpuštěné látky. Už za několik hodin působení ovlivní propustnost rourkové rohoviny chodidla a patek, mezirourkovou rohovinu zde "mění" pomaleji (během několika dní). Propustnost rohoviny kopytní stěny však ovlivní pouze do určité hloubky.
Močůvka (= tekutá směs moči a trusu) rozpouští mezibuněčné stmelovací substance, takže mezi zrohovatělými buňkami se tvoří prázdné prostory. Výrazně se tak zvyšuje prostupnost mezirourkové rohoviny, a to kvalitní i nekvalitní. Po dlouhodobějším působení navíc způsobuje vznik mikroskopických prasklin a dokonce i rozpad rohoviny a její odlupování. Velmi těžce byla při pokusu postižená především méně kvalitní rohovina patek.
Močovina naopak narušuje zrohovatělé buňky, "rozpouští" v nich keratin, takže vypadají jako houba. Podobně, ale méně intenzivně působí i moč.
Směs hnoje a moči tedy rozpouští mezibuněčné substance a rohovina je proto náchylnější na mechanické poškození a praská. Tyto drobné prasklinky způsobí, že do rohoviny pronikají dalších chemikálií a baktérií a poškozují ji. Uzavírá se tak začarovaný kruh.
 


Aktuální články

Reklama